Gewoonte 3: Belangrijke zaken eerst

Tijdmatrix in groep 7

In groep 7 hebben wij het gehad over plannen.

Hoe zorg je ervoor dat je geen stress hebt om schoolzaken?

Samen hebben wij gekeken naar een tijdmatrix. Deze is verdeeld in 4 kwadranten:

Noodzaak: Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toets leren op het allerlaatste moment, omdat je er de avond van tevoren pas achterkomt dat je morgen een toets hebt. Dit geeft stress.

Effectiviteit: Als je een toets als huiswerk mee krijgt kun je direct een plan maken. Bijv. Ik ga iedere middag uit school eerst 10 minuten leren en daarna lekker spelen. De kans is groot dat de leerstof na een week goed in je hoofd zit. Je voelt je goed voorbereid en hebt geen stress vanwege een deadline.

Afleiding: Stel, je bent lekker aan het leren voor je toets. Ineens licht het scherm van de tablet die op tafel ligt op en ga je kijken wat voor melding er binnen is gekomen. Voor je het weet ben je dat ene leuke spelletje op je tablet aan het spelen. Dit is afleiding van buitenaf.
Het kan ook zijn dat je aan het leren bent, maar ineens denk je aan dat kinderfeestje waar je voor bent uitgenodigd en dat je nog een cadeautje moet kopen. Dit is afleiding van binnenin (je gedachtes).

Verspilling: Je hebt met jezelf (of je vader/moeder) afgesproken dat je na de 10 minuten leren, even mag gamen, maar dat je daarna de tafel zal gaan dekken voor het avondeten. Terwijl je aan het gamen bent, wordt je helemaal in het spel gezogen en verlies je de tijd uit het oog. Je vergeet alles om je heen en houdt je niet aan de afgesproken tijd. Doordat je niets anders meer doet, verspil je een hoop tijd die je ook anders had kunnen besteden.

 

Na de uitleg over deze tijdmatrix, hebben de kinderen allemaal een tijdmatrix voor zichzelf ingevuld. Op de foto bij dit bericht ziet u 2 voorbeelden.

IMG_9415 IMG_9415